Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Shine Bosch kunstfestival

Unieke kunst: lichtspektakels, performance art en gigantische bouwwerken
0

Vanaf 7 mei is er in Den Bosch een verrassend kunstfestival neergestreken. Het terrein van het ‘Shine Bosch arts festival‘ bevindt zich in het Paleiskwartier. Hier zijn levensgrote en interactieve kunstwerken geplaatst die geïnspireerd zijn op het werk van Jheronimus Bosch: Tuin der lusten. Van lichtspektakels tot performance art; alles komt op Shine tot leven, vooral ’s avonds.
Shine Bosch arts festival 1 - Den Bosch TipsShine Bosch arts festival 4 - Den Bosch Tips
Shine Bosch arts festival 9 - Den Bosch Tips
Shine Bosch arts festival 10 - Den Bosch Tips
Shine Bosch arts festival 14 - Den Bosch Tips

Bezoek Shine Bosch arts festival

Bij kunst moet je hier namelijk niet denken aan schilderijen of beelden, maar o.a. aan videokunst op en in containers, metershoge cocons gemaakt van kilometers tape en een gigantische bloem die ’s nachts door dans en lichteffecten tot leven komt. Zowel figuurlijk als bij sommige van de installaties ook letterlijk ‘out of the box’ dus.

Het terrein is gratis toegankelijk, dus je kunt vrij rondneuzen tussen de bouwwerken, lichteffecten en muziek. Voor de extra activiteiten zoals workshops, films en animaties moet je wel betalen. Meer over deze voorstellingen vind je in het Shine programma.
Shine Bosch arts festival 21 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 3 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 15 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 16 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 19 - Den Bosch Tips

Shine kunstfestival favorieten

Bovenstaand en het feit dat ik zelf ook in het Paleiskwartier woon zijn uiteraard redenen genoeg om gisteravond eens een kijkje te nemen! Ik was er overdag al langs gekomen, maar het Shine terrein komt duidelijk pas echt tot leven als de zon onder is gegaan en met name de videokunst op het containerbouwwerk zichtbaar wordt.

Er viel veel te zien. Maar al hou ik van kunst, waren sommige onderdelen voor mij iets te ruimdenkend/ruimgedacht (of ik ben er niet kunstzinnig genoeg voor, dat kan natuurlijk ook). Indrukwekkend was het in ieder geval wel. De kunstwerken die op mij de meeste indruk achterlieten waren Mapped Sculpture, Tape en de Koningin van één nacht (al kwam die laatste qua performance wel traag op gang).

Mapped Sculpture: lichtspektakel op containers

Mapped Sculpture bestaat uit op elkaar gestapelde containers met daarop videokunst van abstracte licht compilaties en is gemaakt door 1024 Architecture van Pierre Schneider en François Wunschel. Vooral hiervoor zou je pas na zonsondergang Shine moeten bezoeken.
Shine Bosch arts festival 12 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 5 - Den Bosch TipsShine Bosch arts festival 13 - Den Bosch Tips
Het is mij eerlijk gezegd nog steeds een raadsel hoe de lichteffecten op de containers worden geprojecteerd en dat maakt het misschien nóg wel indrukwekkender.

Tape cocon: primeur in Nederland

Tape is een bouwwerk van gigantische cocons die uit kilometers doorzichtig verpakkingskleefband zijn gemaakt door Numen / For Use, een Kroatische/Oostenrijkse designgroep. Eerder stond het in o.a. Berlijn en Melbourne en is met Shine in Den Bosch voor het eerst in Nederland.
Shine Bosch arts festival 22 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 23 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 17 - Den Bosch Tips
Ik ben er niet in geweest, maar alleen al vanaf de buitenkant vormt al dat doorzichtig tape een interessant geheel.

Koningin van één nacht: bloem komt tot leven

De Koningin van één nacht is een reusachtige bloem die gedurende de dag ademt, beweegt en geluid maakt. Het is gebaseerd op het middelste paneel van de Tuin der lusten van Jeroen Bosch: De Verleiding. ’s Avonds komt de Koningin eenmaal tot bloei door performance art van dans, lichteffecten en muziek. Ik was er rond half 11 en toen startte precies de performance om de bloem tot leven te brengen (al kwam het wel traag op gang).
Shine Bosch arts festival 25 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 26 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 28 - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 29a - Den Bosch Tips Shine Bosch arts festival 30 - Den Bosch Tips
Shine Bosch arts festival 32 - Den Bosch Tips

Laat je verrassen op het Shine kunstfestival

Al met al leuk om op een avond bij Shine Bosch in het Paleiskwartier langs te gaan:

  • Verwacht geen knallende muziek, flitsende dans en festiviteiten, maar laat je verrassen door met name de lichteffecten. Dan is dit kunstfestival zeker de moeite van een bezoekje waard.
  • Ik raad je aan om rond half 11 te gaan; het tijdstip waarop ook de performance rondom de Koningin van één nacht van start gaat.
  • Je kunt verder lekker over het terrein slenteren en een hapje of drankje nemen.

Waar vind je Shine Bosch?

Adres

Het Shine terrein is opgezet in het Paleiskwartier, tussen het Residentieplein, de Onderwijsboulevard en de Jonkerstraat. Aan de voet van de Jheronimus toren.

Openingstijden

Het festival is er nog t/m zondag 17 mei.

Donderdag 12:00 – 00:00 uur
Vrijdag en zaterdag 12:00 – 01:00 uur
Zondag 13:00 – 19:00 uur

Toegang

Gratis toegang tot terrein, toeslag voor de workshops, films, etc.

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven