Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Bosch Parade 2015: kunst op de Dommel

Een parade van kunstwerken en performances op het water
0

Voor de 6e keer wordt de Bosch Parade gehouden in Den Bosch. De parade bestaat dit jaar uit 18 kunstobjecten die achter elkaar hun weg vinden over de Dommel. Alle varende kunstwerken zijn in het teken van Bosch500 geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. De kades stroomden afgelopen donderdag al snel vol.
Bosch Parade 2015 32 - Den Bosch Tips

Bosch Parade 2015: vol kunstprogramma

Bij aanvang van de Bosch Parade worden er programmaboekjes aan de toeschouwers uitgedeeld. Zo weet je precies wat er wanneer langskomt en wat de kunstwerken en performers uitbeelden. Met de 18 kunstwerken is er genoeg te zien. Ze zijn ontworpen door kunstenaars en vormgevers, in samenwerking met regisseurs, componisten, choreografen en vele vrijwilligers.

Uniek is dat de boten in de parade niet op brandstof of stroom mogen varen. De meeste worden daarom voortgedreven door zwemmers. Diep respect dus voor de zwemmers in het koude water van de Dommel!
Bosch Parade 2015 3 - Den Bosch Tips
Bosch Parade 2015 12a - Den Bosch Tips
Bosch Parade 2015 8 - Den Bosch Tips
De Geplaagde Visser
Bosch Parade 2015 24 - Den Bosch Tips
Lekker Boeieh!

Favoriete varende kunstwerken

Niet alleen boten met kunstwerken, maar ook dans, zang en theaterspel vaart mee in de stoet over de Dommel. Natuurlijk geef ik je graag een beeld van wat er zoal langskomt als je een kijkje gaat nemen. Hieronder een paar van mijn favorieten toen ik donderdag ging kijken. De rest kun je uiteraard zelf bewonderen!

Zinkend schip in Plasticsoep

Qua kunstwerken is de zinkende boot die in brand staat mijn favoriet. Het idee is om de gevolgen te laten zien van al het plastic dat we dagelijks in de supermarkt kopen. Het levert een spectaculaire act op.
Bosch Parade 2015 31b - Den Bosch Tips
Bosch Parade 2015 31c - Den Bosch Tips

Walking on Water

“It’s impossible. But doable,” aldus Sean Connery in Entrapment, om aan te geven dat alles kan, als je er maar in gelooft. En dus loopt men hier op het water van de Dommel alsof het niets is.
Bosch Parade 2015 26a - Den Bosch Tips
Bosch Parade 2015 27a - Den Bosch Tips

Water Creatures

Bij de drijvende perfomances staat de swingende muziek van deze kleurrijke boot duidelijk bovenaan. Met van gerecycled plastic afval gemaakte instrumenten trommelen ze er vrolijk ritmisch op los.
Bosch Parade 2015 29 - Den Bosch Tips
Bosch Parade 2015 30 - Den Bosch Tips

Zandland

Daarna volgt deze dance act op een groot rond vlot met een laagje wit zand. De dansers van Dukebox dansen in een arena op een leeg landschap, zoals op het buitenpaneel van Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch.
Bosch Parade 2015 17 - Den Bosch Tips
Bosch Parade 2015 21 - Den Bosch Tips

Mis de Bosch Parade niet!

De Bosch Parade is nog te zien op zaterdag 20 juni (vanaf 17:00 uur) en zondag 21 juni (vanaf 15:00 uur). Vind dus een plekje langs de waterkant en geniet van het kunst- en theaterspektakel op de Dommel.

Locatie

De parade vaart vanaf het Wilhelminaplein tot de kop van de haven (wegens het weer is de tocht ingekort, want aanvankelijk zou de route doorlopen tot aan de eerste brug van de Zuid Willemsvaart). Lees meer op de website: Bosch Parade.

Bosch Parade 2015 16 - Den Bosch Tips
Processie

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven