Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Paleisbrug: tweede parkbrug ter wereld

Veel meer dan alleen een verbinding tussen het centrum en het Paleiskwartier
3

De Paleisbrug is sinds kort in gebruik en vormt een 250 meter lange fiets- en voetgangersverbinding tussen het Paleiskwartier en het stadscentrum. Het bijzondere aan deze brug is dat hij is ingericht als park. De natuur op de brug sluit daardoor perfect aan op o.a. het uitzicht op het natuurgebied Gement. En dat betekent dat de parkbrug niet alleen een praktische nieuwe verbinding is van en naar het centrum, maar Den Bosch heeft er ook meteen een unieke picknickplek bij.
Paleisbrug 1 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 13 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 25 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 11 - Den Bosch Tips
The High Line in New York is er niks bij! (Hierover straks meer.)

Innovatieve Paleisbrug

Door de Paleisbrug is het centrum van Den Bosch een enorm parkgebied rijker. Tussen de roestige stalen leuningen is een strook groen aangelegd met planten en bomen. Deze is in drie zones ingedeeld; van lage planten en losse bomen richting het stadscentrum tot lage beplanting boven het spoor en meer bosachtige begroeiing richting Paleiskwartier.

Daarnaast is de brug voorzien van vloerverwarming om hem in de winter ijsvrij te houden. In de zomer vormt de brug een zonnecollector. De overtollige energie wordt dan aan de wijk eromheen geleverd. Er is ook een speciaal irrigatiesysteem aangelegd om de bomen en planten te voorzien van water. En geheel volgens de moderne tijd is de brug ook voorzien van draadloos internet en een schuine lift.
Paleisbrug 20 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 26 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 13 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 12 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 17 - Den Bosch Tips
Paleisbrug 9 - Den Bosch Tips
Dit alles is uiteraard niet goedkoop; het project heeft een slordige 17,6 miljoen euro gekost. Bovendien had dit pronkstuk al in 2014 af moeten zijn volgens de oorspronkelijke planning, maar uiteindelijk is de brug pas in mei 2015 officieel open gegaan. Het ontwerp van deze parkbrug is van Benthem Crouwel architecten.

Paleisbrug: ‘onze eigen High Line’ in Den Bosch

De parallel tussen de Paleisbrug en The High Line in New York is snel getrokken. De 1,6 kilometer lange groenstrook aan de Lower West Side van Manhattan is aangelegd op de verhoogde spoorweglijn die al tijden niet meer in gebruik is. Toevallig ben ik vorig jaar nog in New York geweest en onze parkbrug deed mij daar erg aan denken.

De Paleisbrug is na The High Line de tweede parkbrug ter wereld. Het leek mij daarom wel leuk om hier wat foto’s van The High Line te plaatsen naast die van de Paleisbrug.
Paleisbrug vs. High Line 1 - Den Bosch Tips
Paleisbrug vs. High Line 2 - Den Bosch Tips
Paleisbrug vs. High Line 4 - Den Bosch Tips
Paleisbrug vs. High Line 3 - Den Bosch Tips
Op de High Line is zelfs ruimte voor muzikaal vermaak.
Paleisbrug vs. High Line 5 - Den Bosch Tips
Paleisbrug vs. High Line 6 - Den Bosch Tips
Paleisbrug vs. High Line 7 - Den Bosch Tips
Nu is onze Bossche parkbrug natuurlijk pas net opgeleverd (en ook vele malen kleiner), dus is de vergelijking natuurlijk niet gelijkwaardig. Maar over enige jaren ziet hij er vast net zo spectaculair uit!

Waar vind je de Paleisbrug?

De brug ligt tussen de Jheronimus toren en het Essent gebouw. Je bereikt hem via de trappen vanaf de Hofvijver of de Vlijmenseweg/Koningsweg.

3 Comments

  • Dik schreef:

    Dank je wel voor dit artikel Sylvie. Ik ben een groot fan van The High Line in New York en had al eens gehoord van iets in Den Bosch dat daar op leek. Dankzij jouw blog weet ik nu hoe en waar, ik denk dat ik vandaag maar een een bezoekje ga brengen.

  • Machteld schreef:

    Prachtige Paleisbrug met fantastische beplanting van bomen en struiken in bloei!
    Schitterende glazen lift en mooie trappen. Een genot om hier rond te wandelen en genieten van het uitzicht!

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven