Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Dior: collectie à la Jheronimus Bosch

Nieuwe herfst-wintercollectie van Christian Dior is geïnspireerd door de Tuin der Lusten.
0

Wat heeft modegigant Christian Dior met Jheronimus Bosch/Den Bosch te maken? Niet veel, zou je zeggen. Daarom dus des te interessanter om meer over deze unieke link te weten. Raf Simons, creative director bij Dior, heeft zich voor zijn laatste collectie namelijk laten inspireren door het werk van Bosch en dan met name de Tuin der Lusten. De herfst-wintercollectie van 2015/2016 staat daarom symbool voor de ‘Tuin van Dior’ en werd getoond tijdens de laatste Paris Fashion Week.
Dior Jheronimus Bosch 4a - Den Bosch Tips
Bron: Reuters

Tuin van Dior verhult net zo weinig als het werk van Bosch

Simons geeft aan dat hij de betekenis van het verboden fruit uit de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch naar de huidige tijd heeft proberen te brengen. Wie had er gedacht dat het werk van Bosch op zoveel verschillende manieren impact kan hebben? Mooi om het op deze manier terug te zien in haute couture. “Het gaat om het idee van puurheid en onschuld versus luxe en decadentie en hoe dat tot uiting komt in de Tuin van Dior. Die tuin is niet slechts een bloementuin, maar een sexuele,” zegt Simons.

Het is dan ook niet gek dat veel van de ontwerpen maar weinig verhullen en gemaakt zijn van zijde met caleidoscoop-achtige prints. Doorzichtig organza en chiffon, jurken met lint en glittersandalen maken het Jheronimus Bosch feestje compleet. De puurheid waar Simons het over heeft is terug te zien in de minimale make-up en simpele haarstijlen van de modellen. Het geheel geeft een etherische, luchtige indruk.
Dior Jheronimus Bosch 2a - Den Bosch Tips
Dior Jheronimus Bosch 1a - Den Bosch Tips
Bron: AFP

Tuin der Lusten opzet van Christian Dior show

De show van het modemerk werd gehouden in een handgeschilderde constructie in de tuinen van Musée Rodin, te Parijs. Een grote kubus van beschilderd plexiglas in verschillende paars- en groentinten leek op een schilderij impressionistische stijl. Hoewel het geheel daardoor veel weghad van een kas, was het bedoeld als een ‘moderne, pointillistische kerk’, zoals Simons het noemt. Deze bijzondere setting leek de (mode)kunstwerken nog meer tot leven te brengen.
Dior Jheronimus Bosch 3a - Den Bosch Tips
Bron: AFP

Bron tekst: The Guardian

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven