Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Tuin der Lusten: gemeenschapstuin

Deze gemeenschapstuin brengt het werk van Jheronimus Bosch tot leven.
1

In de pittoreske Schilderstraat is een ware Tuin der Lusten gecreëerd; een gemeenschapstuin, geïnspireerd op het gelijknamige werk van Jheronimus Bosch. Opvallend is de enorme fresco die Eva representeert uit het schilderij van Bosch. In dit park waan je je dus tussen een bloemen, planten, een moestuin en een vleugje romantiek van Jeroen Bosch.
Tuin der Lusten 1 - Den Bosch Tips
Tuin der Lusten 2 - Den Bosch Tips

Gigantische fresco van Eva uit Tuin der Lusten

Midden in de drukke binnenstad bevindt zich dit rustige, pittoreske straatje; de Schilderstraat. Als je deze zijstraat van de Hinthamerstraat inslaat lijk je een dorp in te lopen. De zijgevel naast de tuin is voorzien van een enorme fresco van Eva uit het schilderij. Deze is in 2012 in nat cement aangebracht door leerlingen Oude Schildertechniek. Dit gigantische schilderwerk is vanaf de Hinthamerstraat zelfs al een klein stukje te zien.

De fresco is uiteraard een ode aan het werk van Jheronimus Bosch, genaamd de Tuin der Lusten. Bijzonder is dat de familie van de schilder ooit nog in de Schilderstraat gewoond schijnt te hebben. Hier komt het werk van Bosch dus echt tot leven.
Tuin der Lusten 3 - Den Bosch Tips
Tuin der Lusten 5 - Den Bosch Tips

Aanleg en beplanting gemeenschapstuin

Deze levende Tuin der Lusten is misschien niet groot, maar daardoor niet minder bijzonder. Vooral de ligging is prachtig aan het smalle straatje en aan de andere kant grenzend aan het water. Na een lange shopmiddag of stadswandeling kun je hier zeker even tot rust komen.

Het geheel is mogelijk gemaakt door o.a. de gemeente, een aantal woningcoöperaties en een bouwbedrijf. De bewoners van de straat vormen zelf echter de actieve tuinders. Er is ook een moestuin en zodra er groente en fruit is geoogst wordt deze eerlijk uitgedeeld in de straat.
Tuin der Lusten 6 - Den Bosch Tips
Tuin der Lusten 7 - Den Bosch Tips
Tuin der Lusten 8 - Den Bosch Tips

Waar vind je de Tuin der Lusten?

Locatie

Schilderstraat, kruising met Het Molenijser

Bron tekst: Colors-Unwind

One Comment

  • […] In de pittoreske Schilderstraat is een ware Tuin der Lusten gecreëerd; een gemeenschapstuin, geïnspireerd op het gelijknamige werk van Jheronimus Bosch. Opvallend is de enorme gevelfresco die Eva representeert uit het schilderij van Bosch. In dit park waan je je dus tussen een bloemen, planten, een moestuin en een vleugje romantiek van Jeroen Bosch. Lees meer over de Tuin der Lusten. […]

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven