Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Stadswandeling Jeroen Bosch

Deze stadswandeling leidt je langs de mooiste plekjes in Den Bosch met referentie naar Jeroen Bosch.
0

Den Bosch is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan Jheronimus of Jeroen Bosch. Overal in de stad kom je de bekende schilder tegen. Van een ziekenhuis, middelbare school en hotel dat naar hem vernoemd is, tot muurschilderingen, standbeelden en sculpturen. Deze stadswandeling leidt je langs pittoreske plekjes in de stad waar een verwijzing naar Jeroen Bosch verstopt zit en eindigt bij het Jheronimus Bosch Art Center. Ik toon je tevens welke andere mooie plekken en monumenten je onderweg tegenkomt.

 • Lengte stadswandeling Jeroen Bosch: 1,9 km
 • Duur stadswandeling Jeroen Bosch: 29 min (dit is zonder pauzes voor uitgebreide fotosessies, dus ik zou eerder rekening houden met 1 uur om alles echt goed te bekijken)

Langs welke Jeroen Bosch plekjes leidt deze stadswandeling?

Kaart stadswandeling Jeroen Bosch

Stadswandeling Jeroen Bosch 1 - Den Bosch Tips
Stadswandeling Jeroen Bosch 2 - Den Bosch Tips
Start vanaf het Centraal Station

 • Deze stadswandeling start bij het Centraal Station. Vanuit het station neem je de uitgang Centrum. Je loopt helemaal rechtdoor over de Stationsweg, langs het standbeeld van de Gouden Draak.
 • Vervolgens vervolg je de weg en steek je via de Wilhelminabrug de Dommel over. De weg gaat hier over in de Visstraat. Blijf alsmaar rechtdoor lopen.
 • Aan het einde van de straat sla je rechtsaf de Hooge Steenweg in. Vervolg deze weg en buig linksaf richting de markt.

Standbeeld Jeroen Bosch op de markt

Eenmaal aangekomen op de Bossche markt kun je niet om het standbeeld van Jeroen Bosch heen. Je ziet hem gelijk aan de andere kant van het plein (behalve als er een warenmarkt is en het plein volgebouwd is met marktkramen).
Den Bosch Tips - Markt 3
Jheronimus Bosch standbeeld markt 3 - Den Bosch Tips

De Kleine Winst

Schuin achter het standbeeld van Jeroen Bosch vind je een smal pand met groene voorgevel. Het is genaamd ‘De Kleine Winst’ en hier heeft Jeroen Bosch in zijn jeugd gewoond. Het heette destijds echter ‘De Roosekrans’. Er is in de gevel een bronzen plaquette aangebracht die hieraan herinnert: ‘Jeroen Bosch 1450-1516, bracht hier in ‘De Roosekrans’ zijn jeugdjaren door’.
Jheronimus Bosch standbeeld markt 2 - Den Bosch Tips

 • De stadswandeling Jeroen Bosch vervolgt zijn weg door de Hinthamerstraat. Deze straat vind je links van ‘De Kleine Winst’ (als je met je neus naar het pand staat).
 • Vanaf de Hinthamerstraat neem je het derde straatje links; de Gasthuisstraat.

Muurschildering van de Marskramer

Je loopt dit pittoresk straatje, de Gasthuisstraat, uit. Aan het eind van het straatje zie je de Gasthuispoort en is er een brug over de Binnendieze. Vanaf de brug heb je aan de rechterkant zicht op de muurschildering van ‘De Marskramer’; het bekende schilderij van Jeroen Bosch.
Marskramer muurschildering 2 - Den Bosch Tips
Marskramer muurschildering 1 - Den Bosch Tips

 • Loop de Gasthuisstraat weer terug richting de Hinthamerstraat. Sla linksaf de Hinthamerstraat op.
 • Loop rechtdoor en passeer aan de linkerhand het Jeroen Bosch huis. Sla direct daarna linksaf; deze straat heet ‘In den Boerenmouw’. Aan het eind van deze straat bereik je de Jeroen Bosch Tuin.

Jeroen Bosch Tuin

Hier in de Jeroen Bosch Tuin kun je even helemaal tot rust komen. Neem in dit pittoreske parkje plaats op één van de bankjes of op het gras en kijk uit op de muurschildering die geïnspireerd is op Jheronimus Bosch.
Jeroen Bosch Tuin 2 - Den Bosch Tuin
Jeroen Bosch Tuin 5 - Den Bosch Tuin

 • Loop via de Zusters van Orthenpoort weer terug naar de Hinthamerstraat.
 • Neem de volgende straat links; de Schilderstraat. Op de kruising van de Schilderstraat en Het Molenijser vind je een bijzondere gevelschildering.

Muurschildering Tuin der Lusten

In de pittoreske Schilderstraat is een ware Tuin der Lusten gecreëerd; een gemeenschapstuin, geïnspireerd op het gelijknamige werk van Jheronimus Bosch. Opvallend is de enorme gevelfresco die Eva representeert uit het schilderij van Bosch. In dit park waan je je dus tussen een bloemen, planten, een moestuin en een vleugje romantiek van Jeroen Bosch. Lees meer over de Tuin der Lusten.
Tuin der Lusten 1 - Den Bosch Tips
Tuin der Lusten 3 - Den Bosch Tips

 • Loop terug de Schilderstraat uit naar de Hinthamerstraat en sla linksaf de Hinthamerstraat op.
 • Sla direct rechtsaf bij het Jeroen Bosch plein.

Jeroen Bosch Plein

De naam zegt het eigenlijk al; dit plein direct vóór het Jheronimus Bosch Art Center is geweid aan de schilder. Hier vind je een bijzonder sculptuur.
Jheronimus Bosch Art Center 31 - Den Bosch Tips

Jheronimus Bosch Art Center

Deze stadswandeling in het teken van Jeroen Bosch is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan het gelijknamige Art Center. Hier kom je meer te weten over deze schilder en kun je (replica’s van) zijn werken bewonderen. Zo was zijn werkelijke naam Jeroen Antonisz van Aken en droeg hij al in de 15e eeuw het surrealisme uit met zijn schilderij ‘De tuin der lusten’, wat uniek was voor zijn tijd. Ontdek meer over het Jheronimus Bosch Art Center.
Jheronimus Bosch Art Center 13 - Den Bosch Tips
Jheronimus Bosch Art Center 5 - Den Bosch Tips

Route stadswandeling Jeroen Bosch

Veel plezier!

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven