Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Jheronimus Bosch 500 jaar

Ontdek de events rondom het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch.
1

Wie Den Bosch nu binnenloopt kan er niet omheen; het Jheronimus Bosch 500 jaar is van start gegaan. Zo hangen overal in de stad al de opvallende, fel rode banieren met kunst van de beroemde Bossche schilder. In 2016 is het namelijk de 500ste sterfdag van Jeroen Bosch en dat wordt groots gevierd.

Tot zover ziet het programma er erg goed uit met rond de 90 evenementen. (En dat mag ook wel voor de miljoenen die de stichting Jheronimus Bosch 500 erin stopt om de schilder dit jaar te herleven in de stad.) Hieronder een kleine greep uit wat er allemaal georganiseerd wordt.
Jheronimus Bosch 500 1 - Den Bosch Tips
Jheronimus Bosch 500 2 - Den Bosch Tips

Jheronimus Bosch: 1450-1516

De bekendste Nederlandse schilder, Jeroen Bosch, uit de middeleeuwen werd op 9 augustus 1516 begraven in de stad. Met recht is Den Bosch dus trots op deze beroemdste zoon van ‘s-Hertogenbosch. De beroemde surrealistische panelen en tekeningen creëerde hij immers in het familieatelier op de markt. Bekende werken zijn uiteraard De Tuin der Lusten, De Marskramer en het Hermieten drieluik.
Jheronimus Bosch Art Center 29 - Den Bosch Tips
Jheronimus Bosch Art Center 13 - Den Bosch Tips
Detail van De Tuin der Lusten
Jheronimus Bosch Art Center 18 - Den Bosch Tips
Hermieten drieluik

Postzegels Jheronimus Bosch

Sinds begin dit jaar is er dan ook een postzegelvelletje met 10 Jeroen Bosch zegels uitgegeven. Op elke postzegel staat een tafereel uit het schilderij De Hooiwagen van Jheronimus Bosch uit de collectie van het Museo Nacional del Prado in Madrid. Elke postzegel vertelt een eigen verhaal, maar als geheel vormen ze op het postzegelvel ook een kunstwerk. De postzegels zijn te koop bij alle de Bruna-winkels en via Collect Club.
Jheronimus Bosch 500 postzegel 2 - Den Bosch Tips
Bron afbeelding: Hertogpost
Jheronimus Bosch 500 postzegel - Den Bosch Tips
Bron afbeelding: PostNL

Visioenen van een genie in Noordbrabants Museum

En dan, waar het eigenlijk allemaal om draait: de schilderijen van Jheronimus Bosch. Het Noordbrabants Museum zal vanaf 13 februari t/m 8 mei een grootse overzichtstentoonstelling van de schilder presenteren. Met 20 schilderijen en 19 tekeningen van Bosch is het de grootste verzameling die ooit bij elkaar getoond is. De stukken keren voor dit speciale jaar vanuit musea over de hele wereld terug naar Den Bosch. Kaarten zijn online te koop bij het Noordbrabants Museum.

En niet alleen de middeleeuwen staan centraal. Onder de noemer van de Bosch Grand Tour tonen alle grote Brabantse musea stukken van hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door de wereld van Jeroen Bosch.
Jheronimus Bosch 500 NoordBrabants Museum - Den Bosch Tips

Bosch Lezingen in Jheronimus Bosch Art Center

Er worden 12 lezingen georganiseerd in het Jheronimus Bosch Art Center. Elke maand op een zondagmiddag tussen 15:00 en 16:00 uur worden diverse thema’s rondom de schilder uitgelicht, variërend van dieren van Jeroen Bosch tot de humor in zijn werken. De lezingen zijn gratis bij te wonen.
Jheronimus Bosch Art Center 31 - Den Bosch Tips
Jheronimus Bosch Art Center 27 - Den Bosch Tips

Bosch Experience route

Vanaf maart is er ook een ontdekkingsroute langs plekken in de stad die nog bewaard zijn gebleven uit de Jeroen Bosch tijd. Deze route is opgesteld in samenwerking met de Efteling. Zo kom je via een vaarroute en wandeltocht langs locaties waar de schilder heeft gewerkt en gewoond. Daarbij kun je zelfs ook figuren uit de Tuin der Lusten tegenkomen en is er tevens een lichtshow.

Bezoekers kunnen echter zelf hun Bosch Experience samenstellen via de gratis stadsplattegrond en in de Bosch Experience app staat een wandelroute aangegeven die langs alle bezienswaardigheden leidt. Uiteraard kan men ook aansluiten bij een speciale stadswandeling.
Jheronimus Bosch 500 3 - Den Bosch Tips

Programma Jheronimus Bosch 500

One Comment

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven