Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Kamp Vught in herfstkleuren

Kamp Vught bezoeken is indrukwekkend. Zeker nu in de herfst!
1

Kamp Vught was één van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 werd het kamp ontruimd en nu is het een informatieve plek die aanzet tot nadenken. Dit is dan ook niet direct een tip voor een ‘leuk uitje’ uiteraard. Het kamp is wel indrukwekkend om te bezoeken en de ligging in een natuurgebied maakt het ook zeer geschikt voor een wandel- of fietstocht. Zeker in deze periode is de omgeving hier bijna schilderachtig met de vele herfstkleuren. Vanuit het centrum van Den Bosch ligt kamp Vught op ongeveer een kwartiertje fietsen.
Kamp Vught 01 - Den Bosch Tips
Kamp Vught 12 - Den Bosch Tips

Fietsen of wandelen langs het Drongelens kanaal

Als je vanuit Den Bosch naar Kamp Vught fietst of wandelt kun je het beste het Drongelens kanaal volgen. Je blijft simpelweg parallel aan het water het fietspad volgen, totdat je bovenstaande bordjes tegenkomt en daar steek je via de Lunettenbrug het water over richting Kamp Vught. Het fietspad is volledig omringd door bomen en levert nu dus mooie herfsttaferelen op. Een paar minuten buiten de binnenstad waan je je hier volledig in de natuur! Je komt hier ook veel hardlopers tegen.
Herfst Paleiskwartier 7 - Den Bosch Tips

Kamp Vught: herinneren is nadenken

Je kunt je wandeling of fietsroute door de kleurrijke omgeving daarom prima combineren met een bezoek aan het herinneringscentrum van Kamp Vught. Het kamp ligt bovendien nabij de recreatieplas de IJzeren Man in Vught, dus daar zou je ook nog een stop kunnen maken.

In het herinneringscentrum/museum van Kamp Vught zijn vaste en tijdelijke exposities. Het vele video- en audiomateriaal brengt je terug naar de tijd waarin ruim 31.000 gevangenen in dit kamp waren opgesloten. Het meest indrukwekkende vond ik de laatste ruimte waarin 28 portretten hangen van oud-gevangenen en hun herinnering aan het kamp: ‘Ogen van de oorlog’.
Kamp Vught herfst 02 - Den-Bosch-Tips
Kamp Vught herfst 01 - Den-Bosch-Tips
Kamp Vught herfst 03 - Den-Bosch-Tips
Kamp Vught herfst 04 - Den-Bosch-Tips

Buiten zie je o.a. de wachttorens en een nagebouwde barak waar de gevangenen werden gehuisvest. Een maquette laat zien hoe groot het kamp destijds was. De oorspronkelijke fusilladeplaats ligt in het naastgelegen bos, op ongeveer 15 minuten lopen. Hier staat een monument met de namen van 329 geëxecuteerde gevangenen. Ook het kindergedenkteken ter nagedachtenis aan de bijna 1300 kinderen die vanaf hier getransporteerd werden en nooit meer terugkwamen is zeer indrukwekkend.
Kamp Vught 09 - Den Bosch Tips
Kamp Vught 13 - Den Bosch Tips
Kamp Vught 08 - Den Bosch Tips

Waar vind je Kamp Vught?

Adres

Lunettenlaan 600, Vught

Website: Nationaal Monument Kamp Vught

Openingstijden Herinneringscentrum

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 – 17:00 uur
Woensdag 10:00 – 17:00 uur
Donderdag 10:00 – 17:00 uur
Vrijdag 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag 12:00 – 17:00 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

 
 

One Comment

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven