Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Toen en nu: Moerputtenbrug

Van spoorbrug over moerasland naar Rijksmonument
0

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben gek op oude (zwart-wit) foto’s! Van Den Bosch zijn er duizenden oude foto’s beschikbaar via het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Natuurlijk had ik daar als liefhebber al snel even doorheen geklikt. Nu leek het mij leuk om daarvan een ‘Toen en nu’-rubriek te maken, met de oude foto’s en mijn eigen kiekjes, in combinatie met eventueel een beetje historie over het betreffende deel van de stad.

Hierbij dus de eerste ‘Toen en nu’ over de oude spoorbrug in het natuurgebied De Moerputten: de Moerputtenbrug.

Toen: Spoorlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe

Tussen 1870 en 1890 werd de spoorlijn van Den Bosch, via Waalwijk, naar Lage Zwaluwe aangelegd. De industrie profiteerde van deze verbinding naar de stad en inwoners konden nu van Den Bosch door de Langstraat naar West-Brabant en terug.

Het aanleggen van deze lijn was niet overal even makkelijk. Het moerassige laagveengebied ten westen van Den Bosch, de Moerputten, moest worden doorkruist op weg naar de stad. In 1885 startte men daarom met de bouw van een brug over dit gebied. Het resultaat is de Moerputtenbrug; een 600 meter lange spoorbrug, gebouwd op 35 pijlers.

In 1890 werd de spoorlijn in gebruik genomen. Al snel bleek echter dat de gehele nieuwe verbinding niet rendabel zou worden. De laatste personentrein reed daarom in 1950 en het laatste goederenvervoer reed in 1972 over deze lijn.

BHIC archief foto
BHIC archief foto

Rijksmonument Moerputtenbrug

In de jaren 80 waren er plannen om de brug te slopen, omdat hij niet langer noodzakelijk was. De Moerputtenbrug werd later echter op de Rijksmonumentenlijst geplaatst, waarna zelfs een restauratie van het bovendeel is gestart (in 2005). De brug is nu eigendom van Staatsbosbeheer, die ook het omliggende natuurgebied beheert. Inmiddels is de brug ook weer opengesteld en vanwege de metalen platen op de rails dient hij nu als voetgangersbrug in het wandelgebied.

BHIC archief foto
BHIC archief foto
Foto’s uit 1990

Nu: Moerputtenbrug als onderdeel van natuurwandeling

Afgelopen week organiseerde de IVN/VNW Den Bosch een natuurwandeling door het natuurgebied De Moerputten. Onder leiding van IVN gidsen liepen mijn vriend en ik met een groep door het gebied met interessante informatie over de natuur, zingende vogels en vleermuizen onderweg (wellicht schrijf ik daar binnenkort nog over).

De Moerputtenbrug vormde ook een belangrijk onderdeel van die wandeling. Vandaar dat ik uiteraard blij verrast was oude foto’s van deze brug tegen te komen en de kans greep om er meer over te lezen!
Toen en nu Moerputtenbrug 4 - Den Bosch Tips
Toen en nu Moerputtenbrug 1 - Den Bosch Tips
Toen en nu Moerputtenbrug 3 - Den Bosch Tips
Ligt er prachtig bij in het avondzonnetje, toch? Het natuurgebied is ook zeker een aanrader. Leuk om te wandelen, picknicken en tot rust te komen.

Waar vind je de Moerputtenbrug?

Natuurgebied De Moerputten ligt achter het Jeroen Bosch Ziekenhuis, aan de Deutersestraat. De Moerputtenbrug ligt over het moerasland in het midden van het gebied.

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven