Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Stadswandeling langs graffiti in Den Bosch

Deze stadswandeling leidt je langs de leukste graffitikunst in de stad.
0

Streetart of graffitikunst heeft voor mij iets fascinerends door het contrast van de vaak felle kleuren op de ruwe ondergrond van de muren. Ben je ook zo’n fan? In Den Bosch is deze kunst best goed verstopt, dus je moet wel weten waar je naartoe moet om het te spotten. In deze stadswandeling leid ik je langs de mooiste streetart plekjes in Den Bosch.

 • Lengte graffiti wandeling: 2,9 km
 • Duur graffiti wandeling: 36 min (dit is zonder pauzes voor uitgebreide fotosessies, dus ik zou eerder rekening houden met 1 uur om alles echt goed te bekijken)

Kaart stadswandeling graffiti Den Bosch

Stadswandeling graffiti Den Bosch kaart2 - Den Bosch Tips
Stadswandeling graffiti Den Bosch kaart - Den Bosch Tips
Start vanaf Den Bosch centraal station

 • Neem vanuit het centraal station de uitgang Paleiskwartier/Brabanthallen. Loop vanaf de (rol)trap naar beneden en vervolg de straat rechtdoor. Dit is de Leeghwaterlaan.
 • Sla even verderop rechtsaf naar de Samuel Morsestraat. Steek de Christiaan Huygensweg over en vervolg de route door de ‘s-Gravesandestraat.
 • Sla aan het einde van de weg linksaf de Edisonstraat in en ga direct weer rechtsaf de Marconistraat in. Hier vind je even verderop aan de rechterkant na het parkeerterrein/speeltuintje een opgang naar een binnenplaats/parkeerplaats. Een deel van de beschilderde muren zie je als het goed is al op de achtergrond liggen. Hierachter bevindt zich de Boschveldtuin.

Boschveldtuin: beschilderde fabrieksgebouwen

Verstopt tussen de woonwijk aan de Marconistraat en de bedrijven aan de Paardskerkhofweg ligt de Boschveldtuin, een buurtmoestuin. Dit is het voormalig afvalstoffenterrein waarover ook nog een deel van de oude spoorlaan loopt (niet meer in gebruik). Tegenwoordig is het een geliefd terrein van graffitiartiesten/-fanatiekelingen en ze spuiten dan ook fanatiek over bestaande graffiti heen om weer nieuwe creaties te tonen. Volgende week kan het er dus alweer heel anders uit zien en dat houdt het natuurlijk leuk.

Graffiti Boschveldtuin 10 - Den Bosch TipsGraffiti Boschveldtuin 3 - Den Bosch Tips Graffiti Boschveldtuin 22 - Den Bosch TipsGraffiti Boschveldtuin 6 - Den Bosch Tips
Vervolg de graffiti stadswandeling:

 • Loop terug naar de Marconistraat.
 • Sla links de Edisonstraat op en direct rechts de ‘s-Gravesandestraat in.
 • Ga aan het eind van de weg linksaf de Christiaan Huygensweg op.
 • Ga de Stationstunnel door en sla aan het eind van de weg linksaf. Dit is de Koninginnenlaan. Vervolg deze weg tot deze overgaat in het Emmaplein, de Brugstraat en je daarna tot de Havendijk leidt. Aan de linkerkant van de grote brug vind je de de graffiti aan de Havendijk.

Havendijk: beschilderd rijtje huizen

Ook deze verlaten industriële plek aan het water is het terrein geworden van graffitiartiesten. Het rijtje huizen aan de Havendijk – nu gebruikt als kraakpanden – is van top tot teen kleurrijk beschilderd. De quote ‘No Gods! No Masters!’ is van verre zichtbaar.
Graffiti Havendijk 1 - Den Bosch Tips Graffiti Havendijk 2 - Den Bosch TipsGraffiti Havendijk 9 - Den Bosch Tips
Net om het hoekje in de Havendwarsstraat vind je onderstaande coole zwart-wit beschildering. Niet te snel weglopen dus en ook even goed om het hoekje kijken.
Graffiti Havendijk 10 - Den Bosch Tips
Vervolg de graffiti stadswandeling:

 • Loop terug de Havendijk af en steek links de Brugstraat over om via de Buitenhaven brug het water over te steken.
 • Volg aan het eind van de brug links de bocht langs het water. Dit is de Oliemolensingel.
 • Vervolg de weg langs het water. De weg gaat over in de Zuidwillemsvaart.
 • Sla rechtsaf de Tolbrugstraat in. Aan de rechterkant van de weg zie je de graffitischutting al liggen.
 • Als je het geheel echter wil zien kun je hier het beste doorlopen tot aan de Arena, oftewel het einde van de schutting. Loop vervolgens terug langs de graffiti en volg de schutting rechtsom de Zuidwillemsvaart op.

GZG schutting: door professionele graffitiartiesten beschilderd

In verband met de renovatie/herontwikkeling van het GZG terrein is er rondom het voormalig hoofdgebouw van het Groot Zieken Gasthuis een afzetting geplaatst. Deze 500 meter lange schutting is in samenwerking met Kings of Colors (een organisatie voor graffitiartiesten) beschilderd.

De fotorealistische graffitikunst op de belangrijkste hoeken van de schutting is het meest indrukwekkend. Deze tonen het verleden, heden en de toekomst van het GZG. Ruim 30 graffitikunstenaars hebben hieraan meegewerkt, o.a. drie professionele kunstenaars: Focuz (Michel Alders), James Jetlag (Martin Plag – La Lau) en Gomad (Marcus Debie). Lees ook mijn uitgebreide artikel over deze professionele graffiti op de GZG schutting.
Graffiti GZG terrein 3 - Den Bosch Tips Graffiti GZG terrein 2 - Den Bosch Tips Graffiti GZG terrein 8 - Den Bosch Tips Graffiti GZG terrein 13 - Den Bosch Tips

Veel plezier!

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven