Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Toen en nu: Brede Haven

De Brede Haven in Den Bosch is een historisch stadsdeel dat zijn charme nog steeds niet heeft verloren.
0

Tijd voor weer een Toen en nu met oude zwart-wit foto’s tegenover mijn foto’s van hetzelfde stukje Den Bosch. Dit maal gaat het over de Brede Haven, een centraal gelegen historisch stadsdeel. Veel van de gebouwen hier zijn nog steeds de originele (pak)huizen uit de tijden dat dit als drukbezochte haven in gebruik was.

Toen: Brede Haven, ‘de straat voorbij de Visbrug’

De Binnenhaven van Den Bosch is in het midden van de 14e eeuw uitgegraven arm van de Dieze. Oorspronkelijk lag de haven buiten de stad; buiten de eerste stadswal en functioneerde het als vestinggracht. De westelijke zijde van de Binnenhaven is de Brede Haven, aangelegd tussen 1441 en 1449. Het heette vroeger echter Achter den Steenoven, naar een hoekhuis dat ‘De Steenoven’ heette. Dat is nu een appartementencomplex geworden.

De iconische Visbrug wordt al in 1356 in schriftelijke bronnen genoemd. De Brede Haven werd begin 15e eeuw dan ook nog steeds aangeduid als ‘de straat voorbij de Visbrug’. Langs de Brede Haven ontwikkelden zich de eerste kademuren. De Bossche haven was altijd een druk centrum van handel.
BHIC archief fotoBHIC archief foto

Foto’s uit 1990 van BHIC

Nu: Brede Haven als idyllisch stukje binnenstad

Het is mooi om te zien dat dit stukje Den Bosch zijn historische look heeft behouden. De typische huizen aan de westerlijke oever stralen kracht uit. Sinds 1985 is dit ook de trotse standplaats van Janus en Bet, een beeld van Zuster Jesualda. Schattig toch? Op een mistige ochtend is dit oude stukje Den Bosch met Janus en Bet misschien wel op zijn mooist.
Brede Haven 1 - Den Bosch Tips
Brede Haven 5 - Den Bosch Tips
Brede Haven 6 - Den Bosch Tips
Brede Haven 3 - Den Bosch Tips

Waar vind je de Brede Haven?

De Brede Haven vind je op een paar minuten loopafstand van het Centraal Station. Kan niet missen!

Bron voor tekst: Bossche Encyclopedie

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven