Blog over de leukste uitjes in Den Bosch

Toen en nu: Drakenfontein

Al sinds 1903 de fontein vóór centraal station Den Bosch en het heeft al veel doorstaan.
0

Wie Den Bosch bezoekt per trein loopt de opvallende Drakenfontein tegemoet op weg naar de binnenstad. De rotonde direct voor het centraal station wordt namelijk bewaakt door het standbeeld van de gouden draak, die hoog boven de fontein uit torent. Vanaf zijn ‘geboorte’ in 1903 tot nu heeft het beeld al veel (moeten) doorstaan.
Station - Den Bosch Tips
Drakenfontein 2 - Den Bosch Tips

Drakenfontein: What’s in a name?

Velen denken dat de Drakenfontein zijn naam dankt aan de bijnaam van Den Bosch: ‘(onoverwinnelijke) Moerasdraak‘. Deze naam heeft de stad gekregen door zijn ligging in een drassige omgeving, waaronder het huidige natuurgebied Het Bossche Broek. Dit vormde een goede barricade die een aanval moeilijk maakte, omdat dit gebied ook nog onder water gezet kon worden.

De Drakenfontein is echter vernoemd naar zijn schenker. Het standbeeld werd namelijk geplaatst in 1903 in opdracht van Jonkheer Bosch van Drakesteijn, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Na zijn overlijden laat hij geld over aan de gemeente van Den Bosch om de fontein te bouwen als bron van schoon drinkwater, ter herinnering aan zijn eerder overleden vrouw en dochters. De fontein is dus een persoonlijk monument dat verwijst naar de familie Drakesteijn, met draken op de sokkels en top en het familiewapen in de handen van de draak.

Toen: Drakenfontein overleeft oorlog

In oktober 1944 werd Den Bosch bevrijd door de 53e Welsh Division. Er werd echter fel gevochten voor deze bevrijding. Eind oktober werd met name in het gebied rondom het station flink gevochten, maar de Drakenfontein bleef overeind. Onderstaande foto’s bewijzen dat.

Drakenfontein toen 2 - Den Bosch Tips
Drakenfontein 1938 – Stadsarchief via Brabants Dagblad
Drakenfontein toen - Den Bosch Tips
Drakenfontein 1944 – Teletijd

Nu: bekend standbeeld van Den Bosch

De Drakenfontein vormt nu in veel opzichten het boegbeeld van de stad, vooral omdat veel mensen via het station de binnenstad ingaan. In 2000 viel de gouden draak echter van zijn sokkel en moest de stad het zonder draak doen. Niemand raakte gewond, maar één van de vier bronzen draken op de grond raakte beschadigd. De gouden draak viel door roestvorming bij de aanhechting van het stalen skelet. In 2001 werd de opnieuw vergulde draak weer teruggeplaatst met in de staart een potje met tekening, foto en een blaadje bladgoud om in de toekomst opnieuw het beeld te kunnen restaureren naar oorspronkelijk ontwerp.
Drakenfontein 4a - Den Bosch Tips
Drakenfontein 3a - Den Bosch Tips
Stationsweg - Den Bosch Tips

Bron tekst: Teletijd, Wiki

Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Wil je geen Den Bosch Tips missen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief!
Inschrijven